OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

Tema je namenjena osrednjem in stalnem projektu ZPS - kampu "Modri Medo", ki je namenjen vsem otrokom zaposlenih v policiji.

OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a admin » Če jun 03, 2010 8:51 pm

Kamp Modri medo
Združenje policistov Slovenije

Modus vivendi

»Zadnja leta sem bil odgovoren za sončni ples in sem vodil obred. Tokrat sem nalogo predal mlajšemu vraču in bil njegov učitelj. Morda je to moja daritev – odpovem se svoje moči, jo predajam naprej in prepustim čas drugemu. Med nami ni razkoraka med generacijami, kot je pri vas. Menili smo, da je prav voditi mlade ljudi tako, da bodo zavzeli naše mesto: to je pot, ki nam jo kaže narava. Morda je pripravljenost, deliti moč z mladimi, razlog za to, da so bili starejši ljudje pri nas ljubljeni in spoštovani, razgovor med generacijami pa lažji.

Lame Deer

Poletni kampi, oz. kampi za otroke in mladino v Sloveniji in svetu niso nič novega. Njihov moto je, aktivno preživljanje prostega časa, varno poletje, polno dogodivščin, s svojimi vrstniki. Torej, kampi za otroke in mladostnike, ki svoj del počitnic obogatijo še z aktivnimi dogodivščinami v naravi, niso nobena noviteta. Naša naloga je le, da to sodobno preživljanje prostega časa še dodatno obogatimo, vse skupaj pa ponudimo otrokom naših članov – policistov. Aktivno preživljanje prostega časa s svojo razgibano vsebino omogoča posamezniku kvaliteten osebnostni razvoj v zrele in odgovorne oblikovalce lastnega življenja, hkrati pa krepi kolektivno pripadnost, odnos do skupnega življenja, ljubezen do narave in mnoge druge vrline, ki jih oblikujejo. (model vseživljenjskega učenja)

Programe vodijo strokovnjaki, mentorji, z dolgoletnimi izkušnjami na področju dela z otroki in strokovnjaki s področja posameznih veščin, ki jih bomo v kampu prikazovali. Predlogi, ki jih ponujamo v KAMPU MODRI MEDO temeljijo na raziskovalnem delu naših strokovnjakov in so zbir lastnih znanj. Gre za model najboljših izbranih metod dela z otroki, s katerimi razvijamo v otrocih tisto, kar je v njih najboljše: iznajdljivost, vztrajnost, zanesljivost, viteštvo, toleranca, čast, spoštovanje do sočloveka (vsak dan dobro delo ali usluga), vedoželjnost, prijateljstvo, sodelovanje, požrtvovalnost, samozavest, samostojnost, odgovornost…

KAMP MODRI MEDO - ZPS

KAMP MODRI MEDO je prav posebna avantura, ki jo ponuja ZPS v sodelovanju z GPU, MNZ in podpornimi službami. Ideja je nastala z željo, da bi otroci policistov preživeli aktivne počitnice, polne novih dogodivščin in spoznanj. Nekajdnevne dejavnosti v KAMPU MODRI MEDO bodo omogočile otrokom, da se naučijo novih spretnosti, razvijejo trdna prijateljstva, se seznanijo z delom svojih staršev.
KAMPU MODRI MEDO je varno, a aktivno okolje za otroke, kjer si bodo ustvarili prijateljstva, se naučili novih veščin in pridobili večje razumevanje do poklica svojih staršev.

Osredotočili se bomo na povezane manjše skupine ter na gradnjo občutka sodelovanja pri skupnem življenju in igranju. Vedno bomo dajali prednost sodelovanju (timsko delo) pred tekmovanjem. In skupaj bomo gradili spoštovanje do drugih.

ZAKAJ KAMP MODRI MEDO?

KAMP MODRI MEDO je prvi tovrstni kamp za otroke policistov v Evropi. Otrokom daje priložnost, da se soočijo s številnimi novimi aktivnostmi, se naučijo novih veščin ter pridobijo nove prijatelje iz cele Slovenije.

Zakaj otroke v KAMP MODRI MEDO:

 Ker bodo preživeli zabaven, varen in poučen teden na čudovitih lokacijah v naravi.
 Ker se bodo naučili številnih novih aktivnosti v pestrem in varnem okolju.
 Ker bodo skozi igro spoznavali praktične policijske veščine.
 Ker lahko te številne in raznovrstne aktivnosti naredijo otrokovo poletje čudovito.
 Otrokom daje možnost spoprijateljiti se z vrstniki iz cele Slovenije.
 Ker bodo na nevsiljiv način spoznali delo svojih staršev in možnosti, ki jih ponuja poklic policista za nadaljnjo življenjsko pot.

KDO SE LAHKO UDELEŽI KAMPA

KAMPU MODRI MEDO je na voljo otrokom policistov, članom policijskih združenj iz cele Slovenije v starosti med 8. in 14. letom.

AKTIVNOSTI

V kampu ZPS, ponujamo mnogo različnih aktivnosti. Vse od športa do seznanjanja s posebnimi veščinami, ki jih policisti (starši) obvladajo v svojem poklicu in seveda dobro staro druženje ob ognju z družabnimi igrami.
Udeleženci bodo počeli tisto, kar si bodo želeli. Prvi dan kampa bodo preskusili vse športne aktivnosti, potem pa bodo organizirani v skupine.

ŠPORTNE AKTIVNOSTI:

Glede na dane možnosti v okolju bomo organizirali različne športne aktivnosti, od tistih vsakdanjih do čisto posebnih in zabavnih. Na voljo so igrišča, pokriti prostori, gozd, sadovnjak, poligon za mnogoboj, učilnice,...

POSEBNE VEŠČINE IN AKTIVNOSTI:

Seznanitev s tehnikami in veščinami (odvisno od starosti otrok):
• samoobramba (padci, obrambe proti raznim udarcem, palici…);
• bivanje, orientacija in preživetje v naravi;
• odkrivanje, zavarovanje sledov;
• spoznavanje posebnih policijskih tehnik… (npr. naprava za prisluškovanje - prilagojeno otrokom, uporaba službenega psa, zavarovanje sledov…)


VEČERNE AKTIVNOSTI:


Druženje ob tabornem ognju, pripovedovanje zgodb, večerne igre, gledališka predstava, večer s kitaro, večer s kulturnim programom, ipd.


URNIK ENOTEDENSKEGA KAMPA

Dopoldanski čas je namenjen izvajanju poučno - interesnih dejavnosti, popoldan pa je namenjen rekreativnim dejavnostim.
Interesne dejavnosti: priprava spletne strani, spoznavanje kompasa, gibanje v prostoru (orientacija), priprava orientacijskega načrta, delo z ŽOLNO, osnove fotografije, spoznavanje, iskanje in zavarovanje sledov, posebne policijske tehnike…
Rekreativne dejavnosti: lokostrelstvo, samoobramba, igre z žogo, štafetne igre, orientacijski pohod, iskanje zaklada, ipd.
Otroci sodelujejo v dnevnih aktivnostih kampa in v dodatno organiziranih aktivnostih glede na starost in interes ipd.

Dan 1:
Udeleženci prispejo v kamp v nedeljo dopoldan (10. – 11.) in odidejo v soboto zjutraj po zajtrku. (prostore izpraznimo do 10.00) Če so starši zainteresirani, lahko ta dan izvedemo delavnice obvladovanja stresnih situacij, ki vplivajo na kvaliteto družinskega življenja, vezano na policijsko delo.
Prihod in odprtje kampa. Prijava v sobe, spoznavanje sostanovalcev (npr. podajanje žogice) ter predstavitev kampa in pravil v njem. Sledi večerja in kurjenje tabornega ognja. (učenje besedila himne ob kitari, bansov, ipd.)
Oblikuje se interaktivna internetna stran (animacijska skupina), ki jo bomo vsak dan dopolnjevali s prispevki in fotografijami otrok ob dejavnostih.
Dan 2:
Kratka predstavitev vseh aktivnosti po skupinah ter prijava otrok na aktivnosti.
Dan 3:
Dan celodnevnih aktivnosti.
Dan 4:
Dan aktivnosti. (priprave na orientacijski pohod skupin, uporaba zemljevida, kompasa, poznavanje strani neba, uporaba izvidniških (ne)vidnih tehnik označevanja v naravi)
Dan 5:
Posebni dan aktivnosti (če je mogoče peljemo na orientacijski pohod, s tem, da noč prespimo v naravi, v šotorih, uporabimo naučene veščine preživetja v naravi in se do večerje vrnemo v bazo, ali prespimo.
Dan 6:
Zaključek, podelitev nagrad, priznanj, diplom, odhod po zajtrku (do 11.00 ure).DAN V KAMPU
07.00 – 07.30 Bujenje, vstajanje in oblačenje.
07.30 Dvigovanje zastave - zbor udeleženih za pričetek dneva. Otroci dobijo pesmarico, eden je pel in igral na kitaro.
07.45 Zajtrk.
08.45 Pregled sob.
09.00 Različne aktivnosti (lokostrelstvo, pustolovščina, razdelimo se v skupine, odšli na jezero, dva čarovnika iskat, branjenje svojih zakladov, …)
10.00 Sadna malica.
10.30 Različne aktivnosti (spoznavanje kompasa, orientacija v prostoru, iskanje ponesrečenca s pomočjo žolne…).
12.30 Kosilo.
13.30 Počitek (pisanje pisem, mirne aktivnosti po sobah, uporaba telefona).
14.30 Popoldanske aktivnosti (plezanje v steni, adrenalinski park…).
16.00 Popoldanske aktivnosti (delo z lesom, taborniške izkušnje, postavljanje šotora, zavarovanje tabora…).
17.30 Prosti čas.
18.15 Večerja.
19.15 Spuščanje zastave.
19.30 Večerne aktivnosti (igranje s prijatelji iz vsega kampa, gledanje filmov, taborni ogenj…).
21.30 Ugašanje luči za mlajše udeležence.
22.30 Ugašanje luči za starejše udeležence.

DODATNE AKTIVNOSTI:

•Oblikovanje animacijske skupine starejših udeležencev…

Igre:
Obujanje starih običajev, igranje pozabljenih iger (fuč, pastirske igre, zemljo krast, gnilo jajce, rinčke talat, hoja s hoduljami, kis pa ole, nalepka na čelo z imenom enega znanih junakov, sprašuje in ugiba, roke na mizi (prekrižano)…
Idejni opomnik
Intervencijska enota (skupina pripravljenih priskočiti na pomoč tistemu, ki določene naloge ne zmore, po načelu, nauči ga uloviti ribo, ne to opraviti namesto njega/nje.
Skozi igro uprizoriti model dela policistov, vključujoč sprejem obvestila in napotitev - OKC Policije, policijsko delo na terenu.
Akterje porazdelimo v delovne skupine podobno kot v policijski organizacijski strukturi:
Sprejem in prevzem določene naloge iz nekega centra (sprejem klica 113, napotitev), skupine na terenu pa odigrajo gibanje v prostoru do izpeljave neke zastavljene naloge, vključujoč najdbo sledov.
Za primer uporabimo model francoskega kviza, kjer je ekipa razdeljena na dve enoti; enoto, ki iz centra usmerja delo skupine in posameznika na terenu do zaključka naloge.
Rdeča nit je VELIKA IGRA (lov za skritim zakladom, lov na tatu…), v kateri sodelujejo vsi otroci in se dogaja vsak dan po ustaljenem urniku. Zasnovana je tako, da se je bodo otroci vsak dan veselili. Pri tem bodo uporabljali: kompas, znanje iz orientacije v naravi, taborniške signale (zlomljena veja, kamenčki na poti) vodenje in koordinacija iz prostora, povezava med udeleženci po UKV zvezi, zadnji dan uporaba žolne, GPS naprave, zemljevidi, specialne karte, službeni oz. lavinski pes, …

»NAZAJ K NARAVI« Rousseajeva misel

KAJ VKLJUČUJE CENA POSAMEZNEGA PROGRAMA

• Nastanitev v bivalnih hišicah v Gotenici,
• polni penzion (trije glavni obroki, malice in napitki),
• majice in kape, ter ostali promocijski materiali,
• različne aktivnosti,
• vodenje.

PREVOZ:
Otroka pripeljete sami v nedeljo v kamp in ga pridete v soboto iskat. Lahko pa prevoz organiziramo tudi mi, po dogovoru.

ZAKLJUČEK:

ŠKATLA POLJUBOV

Začetek zgodbe je v daljni preteklosti, ko je oče kaznoval svojo petletno hčer, ker je izgubila neko zelo dragoceno stvar. Denarja je bilo v tistem času zelo malo. Bil je božični čas.
Naslednje jutro je deklica prinesla majhno darilo in rekla: "Očka, to je za tebe." Očetu je bilo zelo nerodno, ko pa je odprl škatlo in videl, da v njej ni ničesar, se je zelo razjezil. Hčerkico je pokaral: "Mar ne veš, ko nekaj podariš, da se pričakuje, da se v škatli nekaj tudi najde?" Deklica ga je žalostno pogledala in s solznimi očmi rekla: "Očka, saj ni prazna. Do vrha sem jo napolnila s poljubi samo za tebe." Oče je bil ganjen. Pokleknil je pred hčerkico, jo močno objel in jo zaprosil za odpuščanje.
Do konca življenja je hranil to škatlo poleg postelje in vedno, kadar se je počutil izgubljeno in obupano, jo je odprl in iz nje vzel en neviden poljub in se spomnil ljubezni, ki jo je hčerka položila notri.
admin
Glavni policist - svetnik
Glavni policist - svetnik
 
Prispevkov: 589
Pridružen: Po mar 03, 2008 7:56 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a ZVONE » Če jun 03, 2010 8:56 pm

Osebno napovedujem temu projektu velik uspeh, ki bo z leti prerasel v več izmensko zadevo. Ker imam za sabo kar nekaj taborjenj in zimovanj pa vem, da so to za otroke najbolj zanimive in koristne počitnice. Žal mi je samo to, da sta moja dva sinova še premajhna :)
_____________ Z V O N E_____________
Moder je tisti, ki ve, da je včasih še zelen!

Slika
Uporabniški avatar
ZVONE
Samostojni policist III. reda
Samostojni policist III. reda
 
Prispevkov: 2781
Pridružen: To mar 04, 2008 2:22 pm
Kraj: Gorenjska...že skor rovtar

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a Roki » Če jun 03, 2010 9:02 pm

zgleda zanimivo :ploska:
Brez zamere, ampak kot miličnik sem živel veliko bolje in zato bo Ljudska milica zame vedno zakon. Kot penzionistu pa mi je najlepše :)Slika
Uporabniški avatar
Roki
Viš¡ji policist I. reda
Viš¡ji policist I. reda
 
Prispevkov: 3880
Pridružen: To mar 04, 2008 7:33 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a spyCAT » Pe jun 04, 2010 11:55 am

omg kako vam je to uspelo ...pri nas IDENTICNI projekt lezi v zaprasenih omarah :pizdi:
res res lepo..... :pivo2:
All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing
Edmund Burke
Uporabniški avatar
spyCAT
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 305
Pridružen: Po sep 21, 2009 6:07 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a sandoz113 » Pe jun 04, 2010 1:24 pm

ZVONE je napisal/-a:Osebno napovedujem temu projektu velik uspeh, ki bo z leti prerasel v več izmensko zadevo. Ker imam za sabo kar nekaj taborjenj in zimovanj pa vem, da so to za otroke najbolj zanimive in koristne počitnice. Žal mi je samo to, da sta moja dva sinova še premajhna :)Se strinjam z Zvonetom...dobra ideja, kateri tudi jaz osebno napovedujem velik uspeh, ko bo zaživela. Na žalost pa mam tudi jaz zaenkrat še premajhna sina...;)
BOJUJ SE DOKLER NE PRIDEŠ DO TAM, KJER BOŠ ZMAGAL!
sandoz113
Policist
Policist
 
Prispevkov: 34
Pridružen: So jul 19, 2008 12:28 am

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a DAVIDB » Pe jun 04, 2010 1:38 pm

Emil .. enkratno.. mislim, da bi moral to idejo patentirat.. :ploska: :ploska:
Uporabniški avatar
DAVIDB
Glavni policist I. reda
Glavni policist I.  reda
 
Prispevkov: 643
Pridružen: Ne nov 23, 2008 10:01 am
Kraj: Socka

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a RoboCop » So jun 05, 2010 9:05 pm

spyCAT je napisal/-a:omg kako vam je to uspelo ...pri nas IDENTICNI projekt lezi v zaprasenih omarah :pizdi:
res res lepo..... :pivo2:


Ja, dejansko se bi lahko reklo vam, čeprav bi jaz uporabil mu..kako mu je to uspelo...JE PAČ PROFESIONALC in pomemben člen v ZPS! :ploska:
Uporabniški avatar
RoboCop
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 110
Pridružen: To mar 04, 2008 9:12 am

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a kaps » So jun 05, 2010 10:00 pm

:police2:

...................končno, dober in zanimiv projekt, lepo.................podpiram............ :pivo2: :ploska: :ploska:
kaps
Višji policist III. reda
Višji policist III. reda
 
Prispevkov: 2090
Pridružen: Po dec 01, 2008 1:31 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a lisička » So jun 05, 2010 10:02 pm

Dober projekt, čez kakšno leto ga bomo tudi mi koristili, ko mali ninja želvak malo zraste ;)
Za vsako rit pal'ca raste.
Uporabniški avatar
lisička
Policist I. reda
Policist I. reda
 
Prispevkov: 5016
Pridružen: Če jul 09, 2009 9:56 am
Kraj: ZOMBIELAND

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a NOM » Ne jun 06, 2010 7:33 am

Čestitam za res dober projekt.

Upam, da bo v prihodnosti v okviru tega kampa ali še kakšnega možno takšno preživljanje počitnic tudi za ostale otroke katerih starši ne delajo v policiji.

:ploska:
"Pa zakaj 'forsiraš' sina? Ne vidiš, da je kreten, ki ne bo nikoli končal faksa?" Zlatko Kelović, "Indeks - Anatomija"
NOM
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 1431
Pridružen: Če apr 22, 2010 6:33 am

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a spyCAT » Ne jun 06, 2010 11:07 am

NOM jaz tudi upam ... a lahko vprasam kdo se bo tam z njimi ukvarjal?? prostovoljci ? studenti pedagoske? policisti?
All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing
Edmund Burke
Uporabniški avatar
spyCAT
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 305
Pridružen: Po sep 21, 2009 6:07 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a theo » Ne jun 06, 2010 5:05 pm

V kampu se bodo z otroci ukvarjali pedagoski delavci, ucitelji sportne vzgoje in seveda tudi nekaj nas prostovoljcev ;)
Vsekakor bo za otroke poskrbljeno, saj se bo z njimi ukvarjala ekipa, ki ima za sabo nic koliko podobnih kampov. Kdo nas bo pa varoval v Gotenici je pa itaq vsem jasno. Ja MODRI MEDO, a ne ...
KDOR NE DELA, NAJ VSAJ JE!!! Če NE j***š tistih, ki delajo, se NE boš najedel kruha !!! (http://shop.arpol.si - ARPOL spletna trgovina z pravo taktično in zaščitno opremo)
theo
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 556
Pridružen: To mar 04, 2008 3:14 pm

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a EKA » To jun 08, 2010 6:24 pm

;) Lep pozdrav vsem skupaj, posebej sem vesel vspodbudnih besed. To vedno pomaga.
Številka prijav lepo raste, tako, da smo lahko tudi tu zadovoljni. V ZPS smo si zadali še dodatno nalogo in sicer pridobiti še nekaj posebno namenskih sredstev s katerimo bomo lahko ceno članom združenja še dodatno znižali. Dogovorjeni smo tudi za kar nekaj promocijskega gradiva raznih daril za to prvo skupino otrok.
Glede vodenja in vprašanj, ki se zastavljajo okoli kampa Modri medo bom staršem rad odgovoril. Lahko mi pošljejo vprašanja na meil, na naslov emil.kacicnik@policist.si (startal bo jutri) in z veseljem vam bom odgovoril. Samo v informacijo; skupino, ki bo skrbela za neposredno animacijo otrok bom vodil jaz, moji sodelavci pa so še - pedagoški vodja - profesorica razrednega pouka - svetovalec, prof. športne vzgoje, gledališki igralec, organizatorica otroških delavnic in prostočasnih aktivnosti po večjih centrih v R Sloveniji, glasbenica - animatorka in trije spremljevalci iz vrst policije. Vsi imajo nekajletne izkušnje z delom z otroki tako v kampih, animacijskih delavnicah, šolah v naravi ipd. Poleg naštetega kadra bodo za njihovo dobro počutje skrbele še kuharice v Gotenici in policijski kader, ki nam bo na voljo in pomoč ter svetovanje pri določenih aktivnostih.
In še to: povezani bomo tudi z lokalno skupnostjo, lovci, planinci, bližnjo ekološko kmetijo in ...

Če, je kje še kdo z izkušnjami, lahko priskoči na pomoč, predvsem zato, ker je projekt mnogo širši kot je videti.
LP Emil
;)
EKA
Policist - Pripravnik
Policist - Pripravnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: Po nov 03, 2008 9:03 am

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a heloga » Pe jun 11, 2010 2:15 pm

Odlična ideja, vse pohvale, že pošiljamo prijavnico za starejša dva otroka!!

HVB
heloga
Policist
Policist
 
Prispevkov: 20
Pridružen: Če feb 11, 2010 11:30 am
Kraj: Kolpa je zakon!

Re: OSNOVNA PREDSTAVITEV KAMPA "MODRI MEDO"

OdgovorNapisal/-a zoranpx » Pe jun 11, 2010 6:55 pm

heloga je napisal/-a:Odlična ideja, vse pohvale, že pošiljamo prijavnico za starejša dva otroka!!

HVB


Smo zelo zadovoljni z odzivom, tudi precej prijav že imamo.

Veliko jih je klicalo in spraševalo ali je prijava na vezana na članstvo v ZPS. Kamp "Modri medo" ni vezana na članstvo v ZPS ampak v kateremkoli policijskem združenju (ZPS, SPS, PSS, IPA, SEVER,......). Cena je takšna kot smo jo lahko dosegli vedeti pa je potrebno, da precejšnji strošek pomenijo pedagoški delavci, prehrana, saj bomo našim otrokom nudili pet obrokov dnevno. V teh dneh se trudimo, da bi pridobili še kakšno dodatno donacijo in še za kakšen evro prihranili pri višini prijavnine, ki jo lahko plačate v več obrokih.
Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere
Uporabniški avatar
zoranpx
Policist II. reda
Policist II. reda
 
Prispevkov: 4199
Pridružen: To mar 04, 2008 8:39 pm
Kraj: Polzela

Naslednja

Vrni se na POLETNI KAMP "MODRI MEDO" - PREDSTAVITEV IN INFORMACIJE

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost